CDvdW 1 -7 november 2021

bLOW – Colin Linden
Label: Highway 20 Records
Precies 10 jaar geleden kocht ik mijn eerste cd van Colin Linden, een registratie van een liveconcert in een zo te horen hele kleine bluesclub. Het werkstuk deed nog niet veel, al vond ik wel al dat hij “lekker” zong. Drie jaar later kwam ik hem weer tegen als gast op een album van Harrison Kennedy en weer twee jaar kocht ik Easin’ Back to Tennessee uit 2006. En toen werd het me pas echt duidelijk: deze man speelt weliswaar akoestisch zijn roots en blues, maar hij boeit van begin tot einde van het album. Dus al gauw had ik een tiental albums van hem, beoordeelde die volgens mijn maatstaven als “heel goed”, maar geen enkele ervan werd in Bluespotting CD van de Week. Daar is nu dus bLOW bij gekomen en nu twijfelde ik geen moment: deze zou en moest ik in mijn programma uitgebreid aan de luisteraar laten horen! Over zijn verhaal in de muziek valt heel veel te vertellen, maar we laten het bij de constatering dat de man al 14 albums (in 40 jaar) maakte maar op zo’n 500 albums van anderen meespeelt en er ook nog eens circa 140 produceerde en dat zijn eerste leermeester (hij zelf was 11 jaar oud) niemand minder dan Howlin’ Wolf was. Op dit album breekt hij met zijn gewoonte alles akoestisch te doen, nu hanteert hij ook de electrische hgitaar, en hoe! Prachtige riffs, mooie solo’s, een pracht slide geluid! En zijn liedjes bewegen zich qua genres tussen de blues, americana en (swamp)rock, voor ieder wat wils, dus. De band bestaat naast Colin Linden uit Gary Craig op drums en John Dymond op bas. De Rotting Matadors, zoals ze zichzelf noemen moeten maar zo vlug mogelijk naar onze contreien komen, want live zal hhet ook wel klinken als een klok.
Zie ook: Playlist 956. 1-7 november 2021